Tradiční jógové texty: Bhagavadgíta

Jógová tradice je nesmírně bohatá na různé texty, které obsahují moudrost jógínů minulosti. Jsou studovány stovky a některé i tisíce let a v tradičních liniích se bez jejich studia neobejdete. Mnohé nám poskytují nejen pochopení širšího kontextu jógové praxe, ale i pochopení života jako takového. V této sérii článků se podíváme alespoň na ty nejpodstatnější jógové texty minulosti.

Co nám radí Jógasútry: Sthira sukham ásanam

„Nic nemá takovou sílu jako jemnost. Nic není tak jemné jako opravdová síla.“ – svatý František Saleský 

Sankalpa – uvěřte a vše se podaří!

Pro jasnost mysli, její klid i jako živná půda - sankalpa, která pracuje s vědomou myslí, směřováním pozornosti a proměňováním myšlenek/ záměru do reality. Otevírá cestu k uskutečnění cíle. Pravidelným opakováním svého cíle, přání či záměru vaše podvědomí posléze uvěří a ... stane se. 

Základní verše z Bhadgadavíty

Pro vaši duchovní inspiraci přinášíme několik základních veršů z Bhadgadavíty, které potěší vaši mysl a spojí se s duší.

Krmení pro duši

Nechte svou duši potěšit slovy starých mudrců...ať jste šťastní a spokojení. 

Ó Árdžuno...

Staré texty jsou plné moudra a poučení....nechte se inspirovat, vstřebávejte a nechte uvnitř sebe sama rezonovat....nechte všemu čas....

ÓM má být provázeno nejvyšší pozorností

Základní mantra - symbol ÓM - mantra všech manter. Něco, co na konci lekce je zpíváno. Něco, čemu možná není rozuměno. Něco, co přesahuje individualitu a dosahuje výš.

Když chcete jít hlouběji… po jakých jógových pramenech sáhnout?

Každý, kdo józe skutečně propadne, pocítí dříve či později potřebu do tohoto úžasného filozofického systému proniknout o něco hlouběji. Vedle moudře zvoleného učitele s tím může pomoci i literatura. Po jakých pramenech sáhnout?

Ghéranda-samhita

Jógová tradice je nesmírně bohatá na různé texty, které obsahují moudrost jogínů minulosti. Jsou studovány stovky a některé i tisíce let a v tradičních liniích se bez jejich studia neobejdete. Mnohé nám poskytují nejen pochopení širšího kontextu jógové praxe, ale i pochopení života jako takového. 

Tradiční jógové texty: Šivasamhita

Jógová tradice je nesmírně bohatá na různé texty, které obsahují moudrost jogínů minulosti. Jsou studovány stovky a některé i tisíce let a v tradičním liniích se bez jejich zkoumání neobejdeme. Mnohé ním poskytují nejen pochopení širšího kontextu jógové praxe, ale i pochopení života jako takového.