Jak na domácí praxi

Začali jste chodit na jógu. Možná se už nějaký ten pátek účastníte skupinových prostocviků na podložkách. Dokonce několikrát týdně. Nemusíte pozorovat lektora, instrukcím rozumíte a plynule přecházíte z ásany do ásany. Co dál? Jak se vyhnout stereotypu a malinko svou praxi posunout?

Aštanga (není) jóga pro vojáky

Za svůj „jógový“ život jsem slyšela mnoho přídavných jmen a názvů pro aštanga jógu. Bohužel převažuje více negativních mýtů. Traduje se o ní, že je náročná, pro vojáky, pro gymnasty, jen pro mladé a silné lidi. A většinou se jedná o nepochopení celého jejího konceptu. Často tyto soudy pocházejí od lidí, kteří s ní žádnou osobní zkušenosti nemají a nebo ji hodnotí (jak už to bývá) na základě jedné negativní zkušenosti. Mnohokrát se mi stalo, že když jsem člověku na jeho otázku, jaká je má ásanová praxe, odpověděla aštanga, zaskočila jsem ho a šokovala. Několikrát jsem na workshopu předvedla fyzicky náročnější pozici a reakce byla mávnutí ruky a komentář „nojo, pro tebe je to jednoduché, ty děláš tu bláznivou aštangu“. Když jsem se však s daným člověk na toto téma zapovídala, byl překvapený, že je vlastně všechno trochu jinak.

Aštangová praxe – má místo v moderním světě?

Aštanga, možná znáte, možná ne. Tak či tak je to jeden ze základních jógových pilířů, na kterém mnoho stylů vyrostlo a ze kterého mnoho stylů čerpá.

Aštanga jóga jako cesta sebepoznání

Praxe aštanga jógy toho má rozhodně hodně co nabídnout. Základ je to, že vás musí prostě bavit. Jak jí vnímá praktikující člověk?

Mysore jóga neznamená pouze aštanga

Jógová studia v dnešní době nabízejí nepřeberné množství lekcí. Od dynamických přes ty jemné, s pomůckami či bez, pro děti či seniory. Možnost vybrat si tu „svou“ lekci má zkrátka každý....

Aštanga vinayasa jóga

Aštanga vinjása jóga (dále jen aštanga) je tradiční jógová škola pocházející z jižní Indie, přesněji z města. Mysore ve státě Karnataka. Je typická svou dynamičností, kterou se odlišuje od ostatních hathajógových škol.