Baddha kónásana (pozice motýlka): Proč je tak skvělá?

Kdybych si musela vybrat jednu jedinou pozici, kterou budu provádět každý den, byla by to pozice motýlka vsedě – baddha kónásana, dodává lektorka jógy Dara Rakovčík.

Padmásana – pozice lotosu

Jógin, jež sedí v pozici lotusu, nadechuje skrze nádijan a plní je pránou, dosáhne osvobození, o tom není žádných pochyb.“ Hathapradípika 1.49

Matsjéndrásana (matsjéndrova pozice)

Protažená páteř vytváří duchovní sílu koncentrace, která existuje mimo rušivé myšlenky a přemítání nad minulostí a budoucností, a ponechává vše na čerstvé panenské přítomnosti. (B. K. S. Iyengar)

Šavásana (pozice mrtvoly)

Jistě nebudeme daleko od pravdy, když napíšeme, že šavásana patří mezi jednu z nejoblíbenějších ásan... není ale prostým ležením, sahá mnohem hlouběji...

Páršvottanásana (pozice pyramidy)

Poloha pyramidy příznivě působí prakticky na všechny svaly zadní části těla, stejně jako na páteř a břišní orgány. Pomáhá také řešit problémy s kulatými rameny, a nenásilně a jemně otevírá hrudník a zvyšuje odvahu, sílu a chuť do života.

Pozice prkna na straně (vašišthásana)

Síla vznikající ve středu těla se projeví celistvostí ásany. I mysl získává pevnost pozice prkna a současně dochází k vyrovnávání pólu, vymizení dualit. Na jedné straně se můžeme setkat s extrémností stejně jako na straně druhé.

Utthita trikónasana (trojúhelník)

„Mysl, duše a tělo musejí být trojjediné: tři v jednom a jedno ve třech."    B. K. S. Iyengar

Ardha dhanurásana (poloviční luk)

Poloha sloužící jako příprava pro vykonání plné verze luku – dhanurásany. Jedinci se slabými břišními svaly, se sklony ke kýle a po častých operacích by u ní měli dokonce zůstávat, dokud břišní svalstvo neposílí. Připomíná poloviční luk.

Hlava krávy (Gómukhásana)

Pokud býváte často podrážděni, hněváte se na někoho a vaše nitro je plné skryté nebo potlačované agrese, tato pozice vám pomůže všechny druhy agrese odstranit!

Mandukásana (poloha žáby)

Manduka znamená v sanskrtu žába, ásana pozice/poloha. Mandukásana je tedy polohou žáby. Uvolňuje třísla a vnitřní stranu stehen, otevírá kyčle. Podporuje tvořivost a radost.