Očista v ájurvédské klinice na vlastní kůži

O ájurvédské očistě jsem uvažoval již dlouho. V Česku existují ájurvédské procedury, ale věřím tomu, že účinější je někam odjet, být tam a v rámci všech terapií a doporučení být v klidu. Mít čas na sebe.

Kurkuma (indický šafrán) pro očistu i vnitřní oheň

Zásluhou Arabů je kurkuma v Evropě známá již od starověku. Nejvíce je oblíbena v Anglii a často je kvůli obsahu žluto-oranžového barviva nazývána indický šafrán nebo žlutý zázvor...

Jak se připravit na očistu?

Rozhodli jste, že uděláte něco pro změnu, ale stále váháte? Chcete harmonizovat svoji váhu? Chcete zbavit své tělo starých usazenin a škodlivých toxinů? Seznamte se s vaším tělem a nejprve se připravte na jarní očistu...

Byliny v ájurvédě: Indický ženšen – ašvaganda

Seznamte se s bylinou, která svým jemným účinkem převyšuje příliš stimulační sibiřský ženšen. Řeč je o ašvagandě.

S ájurvédou i v létě

A je to tady… Dlouhé, pohodové letní dny. Usrkáváte limonádu někde u bazénu? Balíte se na piknik? Sledujete západ slunce na pláži? Snad ano. Jen pozor na vedlejší účinky tohoto období!

Jóga, ájurvéda a zima

Pohled jógy a ájurvédy na zimu a způsob, jak zůstat v rovnováze i v tomto období.

 

Pozdní zimní období a ájurvéda

Je po Vánocích, předsevzetí se nám daří i nedaří plnit a už hledáme, čím tělo očistit a jaký salát si dneska k večeři dát. Ale pozor na to, stále nám ještě vládne zima a naše tělo není na studenou stravu připravené. Dneska se podíváme na to, jak udržet své tělo v rovnováze pomocí koření, pokrmů či pohybu, ale i prostřednictvím aromaterapie.

Jak funguje ájurvéda?

V současné době se stále více a více lidí obrací k přírodním zdrojům a technikám - včetně ajurvédy, která je vyzkoušena mnohaletou praxí...

Období váty – uzemnění a nalezení rovnováhy

Léto skončilo, listy na stromech vyschly a začaly opadávat. Teplota klesá, je stále chladnější a větrnější počasí. To vše jsou vlastnosti ájurvédské dóši váty a tak, jak je vidíme kolem nás, se projevují také uvnitř našeho těla bez ohledu na naši konstituci.

Pravidla zdravého stravování, která nikdy nevyjdou z módy

Jsme každý jiný a naším životním úkolem je poznat sebe sama, a to nejen po duševní a duchovní stránce, ale i po té tělesné. Jak můžete efektivně používat stroj, o kterém vůbec nevíte, jak funguje?